Cases

Schmidt Hammer Lassen Architects: Shenzen Energy Ring

The goal with the Shenzen Energy Ring was to design a waste-to-energy plant that is simple, clean, iconic, and an indicator of the forward-thinking technological developments that are being made within the waste-to-energy sector in China. The plant should be portrayed not only to the residents of Shenzhen as a local educational monument, but also as an educational symbol for the world.

Shenzen Energy Ring

For Schmidt Hammer Lassen, there is a strong emphasis on sustainability and on understanding the site itself. In partnership with Gottlieb Paludan Architects, who are experts in tackling complex technical challenges through innovation and strategic architectural planning, the mixed team was able to propose a clean circular form for the plant, which controlled the environmental footprint of the building. This resulted in a low waste production process and, not least, an economically feasible and environmentally conscious way to generate electricity.

Thus, the waste-to-energy plant represents itself as a functioning circular technical process to provide a solution while also serving as an educative landmark that confronts the environmental concerns we face today.

The immense value of the project was created by joining forces to align both firms’ design principles of innovation and sustainability and meet ambitious standards for the building, its production, and its environmental impact.

About Schmidt Hammer Lassen Architects

Established in 1986 by founding members Morten Schmidt, Bjarne Hammer, and John F. Lassen in Aarhus, the team has slowly grown across three main studios in Copenhagen, Aarhus, and Shanghai. Schmidt Hammer Lassen provides skilled architectural services all over the world, with a distinguished track record as designers of international high-profile architecture with great recognition for cultural, educational, residential, and mixed-use typologies, such as the Royal Danish Library in Copenhagen and the recent project ‘Rocket&Tigerli’ – a 100m residential timber-construction building in Switzerland. They are committed to a Nordic architectural ethos of democratic design, aesthetics, social responsibility, and sustainability - with a significant emphasis on context to reflect the symbiotic relationship between the site and its inhabitants.

  • 5,000 tons

    of waste per day will be incinerated

  • 600m kWh

    will be generated every year

  • 66,000 m2

    roof

Similar cases

Explore other relevant cases from the creative industries